Kertészkedés / zöldséges
Palántanevelde.A zöldségtermesztés a februári magvetéssel kezdődik. Az előző ősszel összekevert és betárolt komposztos földdel (50% erdei föld, 50% komposzt) megtöltjük a tejfölös poharakat és az általam fogott , kisebb részben vásárolt magokat belevetjük. Ápr.-ban a szabad ég alá hordjuk a növényeket azért, hogy a perzselő napsütéshez, az éjszakai hűvöshöz hozzáedződjenek. E nélkül az ápr-máj.-i kiültetéskor napszúrást kapnának.


Itt látható a bio és a nem bio termesztés közti különbség. Baloldalon Margit kertész szépen gondozott krumplija látható. 60 cm-s sorközöket hagy a rotációs kapa számára. A szárazság hatására a talaj megrepedezett. A jobb oldalon az én krumplim látható egy héttel később. A csapadék megőrzése miatt, eső után gyorsan bekapáltuk és a barázdát megtöltöttem fűvel. Ez a vastag takarás megvédi a talajt a repedéssel járó kiszáradástól. 45-50cm-s sorközt használok a talajfelület jobb kihasználása végett.Kisebb felület kevesebb földmunkával jár és a takarási igénye is kevesebb. A sűrű beültetés erősebb tápagyag ellátást igényel, amit a fészkek trágyás komposzttal való megtöltésével érek el. A vastag takaróréteg elkorhadása is jelentős mennyiségű humusszal gazdagítja a talajt. Kapálógépet nem használok vegetációs időszakban. Gyomtalanításra nincs szükség, mert a vastag takaráson a gyomok nem képesek áttörni. A krumplibogarakat kézzel szedem le.

Feleségem szalmakalapos sztárfotója a magaságyással.A magaságyásra fóliát teszünk tavasszal. Így a sárgarépa és a hagymalégy nem fér hozzá. A fóliát tartó műanyagcsövek egy mozdulattal felhelyezhetők az ágyás keretén lévő csapokra. Jun.-ban a fóliát levesszük , majd ősszel feltesszük a paprika magaságyásra így a tartós fagyok beálltáig tövön tudom tartani a paprikát. Erre a célra későn pirosodó kemény húsú zöld fajtákat ültetünk.

Kukkantsunk be a fólia alá! Retek van a széleken. Bár a nagy részét már a család kiette. Ez terem le legelőször, aztán helyén tud a vöröshagyma terjeszkedni. Majd aug.-ban kijön a hagyma és őszig a sárgarépa uralhatja az ágyást. A fólia lehetővé teszi a korai vetést, így a nyári hőség kevésbé tudja visszavetni a növényeket a fejlődésben. A tartószerkezeten lévőt drót a szomszéd kutyák éjszakai hancúrozása ellen védi az ágyást.


Jun.-ban a fólia lekerült az ágyról. A fólia segítségével az első rajzást sikerül kivédeni, utána már nincs nagy gond. Se a hagyma, se a sárgarépa, se a retek nem kukacosodik meg. Néhány tartó nem lett levéve mert a magnak meghagyott retket támasztja. Közben az ágyás kaszált fűvel takarást kapott. Mos már a növények tejesen kitöltenek minden teret. A sárga virág a kaport jelzi.A kapor néhány étel fűszerezéséhez, savanyúságok eltevéséhez nélkülözhetetlen. Nem szükséges külön vetni,a saját magjáról is bőségesen szaporodik. Viszont az a tapasztalatom hogy a gyenge táperejű földből egy idő után kiveszik. Ilyenformán a kapor is tápanyag jelző növény.


Amint a növények megerősödtek a talaj itt is letakartam. A cukorborsó jól kapaszkodik az acélhálóba. A levegőben álló növényt a nap jobban körbesüti. Köztudott, hogy legjobb és legolcsóbb gombaölő szer a napfény. Csapadékos időjárás esetén ez kimondottan előnyös. Éréskor a zsenge hüvelyek leszedése is könnyebb. A kép előterében vízcsap látható. A kertem dombos, minden lépcsőn van öntözési lehetőség. A képen feleségem szorgoskodik.


Máj. 18.-ra már megnőtt a cukorborsó, a takarás megszáradt. A takarás olyan a talaj számára mint embernek a ruházat. Óvja az esőveréstől, perzselő naptól. Az állandóan korhadó takaró tápanyaggal látja el a talaj élővilágát. Segít megőrizni a nedvességet. Még a legnagyobb kánikulában is ha felemelem a takarást, alatta párás a talaj.
Ugyanebből a kameraállásból lett fotózva az utolsó előtti kép, de már nov.4.-én. Hasonlítsd össze!!!


Az uborka szereti a párás levegőt, a cuppogóan nedves talajt. Megköveteli napi öntözést. Napnyugtakor a teljes levélzetét megfürdetem. Sőt ha lehetőségem van rá , napközben is végig szaladok az öntözőkannával. Ahogy a strandon is jól esik rekkenő hőségben a zuhanyzás, úgy az ubi se tiltakozik ellene. Vetőmagvásárláskor nem szabad sajnálni a pénzt a jó minőségű uborkafajtára. Olyat célszerű vásárolni amelyik ellenálló, illetve toleráns a peronoszpórával, vírussal, mézgás varasodással és a lisztharmattal szemben. (Perez, Mohikán, Potomac, stb.)

Többféle érési idejű paradicsomot termesztünk. A képen a Jugoszlávként elterjedt és ismert fajta látható. A villamosmérnöki szakmámban hulladékként keletkező vezetékeket használom a támhoz való kötözésre. Tartósabb mint a kender madzag és erősebb tartást ad.Két "komposztüzem" működik kertemben. Mindegyik 4m. hosszú.Egyik felét megtölti az egész évben összegyűjtött konyhai hulladék, zöldségszárak, faforgács és minden egyéb ami komposztálható. Majd ez átkerül birka trágyával, friss kaszált fűvel rétegezve a másik részbe. Ősszel átforgatom. Ezzel a művelettel az alkotórészek újra összekeverednek és oxigénnel dúsul a belseje. Egy év érlelés után barna humusz lesz a végeredmény. A komposzt akkor tekinthető késznek amikor már nem lehet megállapítani milyen alkotórészekből készült. A jó komposzt földszagú, sohase büdös.

Íme a másik komposztáló hely máj.1.-én. A tavalyi komposzt már majdnem elfogyott, az ez évi még nem lett összerakva.Egy kevés ugyan maradt a bal oldalon, erre szokták mondani hogy földdé érett.Jól megfigyelhető miként működik a természet. A szabad helyet a gyönyörű fehér tatárvirág rögtön befutotta. A maradék komposztból pedig a torma és a krumpli nem csak kihajtottak, hanem erős bokorrá fejlődtek. A támfalként szolgáló betonlapok közül kikandikál a vérehulló fecskefű.

A nyár elején összerakott komposzt október végére összeérett. A komposztálóban élő mikroorganizmusok jó munkát végeztek. Kb. 2 köbm. várja a jövő évi felhasználást. Ellentétben a szakkönyvírókkal sohase rostálom, mert a talajnak a benne lévő ágdarabok nem ártanak. Azok lebontásáról ugyanúgy gondoskodik a természet mintha az mulcs lenne. Viszont a tejfölös poharas téli palántanevelés számára rostálni kell. Íme a rosta és a végeredmény.
Komposztálás témakörben sok véleményt érkezett hozzám. Szemet szúrt, hogy amit én korhadásnak írtam az rohadásként jön vissza. A két szót közötti különbséget nem nyelvtanilag kell érteni, hanem biológiailag és kémiailag.
1. A rothadás olyan kémiai folyamat amikor az anyag oxigénszegény környezetben alakul át. Ilyenkor kapunk büdös masszát. pl. ha a gyümölcsöt összehalmozod akkor cefreszerű büdös lötty lesz belőle. Ezt hívják rothadásnak, más szóval rohadásnak.
2.A korhadás viszont oxigéndús környezetben megy végbe. Nem keletkezik szag. Ha a gyümölcsöt szeletekre vágod és szétteríted a földön, úgy alakul át humusszá, hogy közben nem áraszt büdös szagot. Ezt hívják korhadásnak.
Nagyon fontos, hogy az összerakott komposzt szellős legyen, az oldalán keresztül is szellőzzön a rakás. (Ezért van perforált lemezből az oldala.) Az ilyen rakás szép lassan elkorhad. Előfordult már, hogy az komposztomra több heti eső zúdult az összerakást követően. Ami miatt az levegőtlenné vált. Beindult a melegtől a rothadás. Ménkű büdös szag terjengett a környéken. Kénytelen voltam villával átdobálni egy másik helyre a rakást. Ezzel a művelettel ismét szellőssé vált, vagyis oxigén került az alkotórétegek közé. A rothadásos kémiai folyamat átment korhadásba, a szag megszűnt. Summa summárum: BIOKERTBEN NINCS ROHADÁS, CSAK KORHADÁS.

Tájkép csata után avagy az elmúlás utolsó felvonása. Ugyanaz a kameraállás mint az 5. képen. Azóta kijött a hagyma, letermett a cukorborsó, helyén főveteményként a káposzta, a tám mellett a paradicsom. Mi maradt még? A cékla, a pasztinák /jobb oldalon/, a zeller amit a káposzta közé ültettünk. A büdöske ami a fonalférgek riasztására szolgál és a körömvirág az erős fagyokig virágzik. Minden üres felületet benőtt a tyúkhúr. Ez a nitrogéndús talajt jelzi amit a bőséges komposztálásnak és az állandó takarásnak tudok be.Ennek a "kupinak" majd feleségem ásózása fog véget vetni. Addig viszont had éljen a természet! Jobb a talajnak ha tyúkhúrt terem mintha sterilen várna további sorsára. A zöld növénytömeg komposztként visszakerül a talajba, míg a gyökerek közvetlenül gazdagítják azt. Közben a talaj és és az őt alkotó életközösség tovább él.

Késő őszi teendő a saláta ültetés. /korán nem szabad ültetni mert felmagzik./ Ez a közismert és népszerű növény már átvisz bennünket a következő évre. Ugyanis az aug.-ban magról elvetett saláta ősszel végleges helyére kiültetésre kerül, ott áttelel majd a jövő év ápr-máj.-ra szép nagy fejet hoz. Minden tő kap egy adag érett fekete komposztot. Nem győzöm hangsúlyozni mi biokertészek a komposztot tartjuk a növények legfontosabb jótevőjének. Az ültetést mindig este végezzük, hogy éjszaka legyen ideje a növényeknek beerősödni.
Lap tetejére